RADIO TERRANOVA ΕΝΗΜΈΡΩΣΗ

Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2018

«Καταιγίδα» Αλυτρωτισμού Από Τους Σκοπιανούς: «Σύντομα Τα «Μακεδονικά” Θα Γίνουν Επίσημη Γλώσσα Στην ΕΕ» – Έρχονται Και Νέες Διεκδικήσεις

Αυξάνονται όλο και περισσότερο οι διεκδικήσεις των Σκοπιανών ενόψει του κρίσιμου δημοψηφίσματος στο κρατίδιο για κύρωση της κατάπτυστης Συμφωνίας των Πρεσπών.
Εκτός από τις παράλογες απειλές, τα υπονοούμενα διχοτόμησης της Ελλάδας για ένωση «βόρειας και νότιας Μακεδονίας” και πλήθος άλλων αλυτρωτικών κινήσεων, οι Σκοπιανοί αναμένουν τα «μακεδονικά” να γίνουν επίσημη γλώσσα στην ΕΕ.
Με τις υπογραφές των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στη Συμφωνία των Πρεσπών, άνοιξε ο «ασκός του Αιόλου” και έρχονται με σταθερούς και απειλητικούς ρυθμούς νέες διεκδικήσεις και δηλώσεις αλλοιωμένης και προπαγανδιστικής ιστορίας.
Είναι θέμα χρόνου η ελληνική κυβέρνηση να βρει μπροστά της τα ζοφερά αποτελέσματα της εκχώρησης της Μακεδονίας και να πληρώσει για αυτά.
Την αισιοδοξία του για το δημοψήφισμα εξέφρασε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της πΓΔΜ, Μπουγιάρ Οσμάνι, ο οποίος ακολουθώντας τα βήματα του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ αποφάσισε να μιλήσει στα «μακεδονικά», όπως είπε, σημειώνοντας παράλληλα ότι αναμένει «να γίνουν σύντομα η νέα επίσημη γλώσσα στην ΕΕ».
Κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες με τον επίτροπο, αρμόδιο για θέματα Διεύρυνσης, Γιοχάνες Χαν και με την υπουργό δικαιοσύνης της Αλβανίας, Ετίλντα Γκιόνατς, ο Μ.Οσμάνι τόνισε ότι η χώρα του θα πράξει τα μέγιστα συνεχίζοντας τις μεταρρυθμίσεις και εφαρμόζοντας τις διμερείς συμφωνίες με την Ελλάδα και τη Βουλγαρία.
Συνεχίζοντας, ο Μπουγιάρ Οσμάνι δήλωσε: «Τώρα θα μιλήσω στα μακεδονικά, αναμένοντας ότι θα γίνει σύντομα η νέα επίσημη γλώσσα στην ΕΕ» και ανέφερε ότι είναι μια ιστορική μέρα, διότι ξεκίνησε ο πρώτος έλεγχος πριν τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, με το κεφάλαιο «23» που αφορά τη δικαιοσύνη και τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Είναι η στιγμή που περιμέναμε εδώ και πολλά χρόνια και για την οποία προετοιμαστήκαμε προσεκτικά», είπε ο Μπ. Οσμάνι και πρόσθεσε ότι η πορεία της χώρας προς πλήρη ένταξη στην ΕΕ είναι μη αναστρέψιμη.
Στη συνέχεια ο Μπ. Οσμάνι μίλησε στα αλβανικά λέγοντας ότι η έναρξη της διαδικασίας ελέγχου είναι μια ιστορική νίκη για όλους τους πολίτες της χώρας και μια καλή ευκαιρία να ευχαριστήσουμε τους Αλβανούς γείτονές μας με τους οποίους μαζί έχουμε την τιμή να ακολουθούμε την πορεία προς την ΕΕ.
Κληθείς να σχολιάσει το δημοψήφισμα της 30ής Σεπτεμβρίου στην ΠΓΔΜ, ο Μπ. Οσμάνι εξέφρασε την αισιοδοξία του για ένα θετικό αποτέλεσμα. Τόνισε, ότι με βάση τις δημοσκοπήσεις, οι πολίτες της χώρας κατανοούν τη σημασία μιας θετικής απόφασης την ερχόμενη Κυριακή για την προοπτική ένταξης στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ και πρόσθεσε ότι είναι αισιόδοξος ότι αυτή η διαδικασία θα πετύχει.
Παράλληλα εμφανίστηκε βέβαιος πως η απόλυτη πλειοψηφία των πολιτών της ΠΓΔΜ, όλων των εθνικοτήτων, θα στηρίξουν τη συμφωνία που θα οδηγήσει στην ευρωατλαντική ένταξη. Η επόμενη διαδικασία που έχει να κάνει με την εφαρμογή της συμφωνίας θα συνεχιστεί μετά το δημοψήφισμα της Κυριακής, ανέφερε ο κ. Οσμάνι.
Σχετικά με το δημοψήφισμα, ο Γ. Χαν τόνισε, από την πλευρά του, ότι είναι χρέος των πολιτικών ηγετών της ΠΓΔΜ να καλέσουν τους πολίτες να ψηφίσουν και όχι να το μποϊκοτάρουν.
«Η αποχή δεν είναι έκφραση δημοκρατικής πλειοψηφίας», δήλωσε ο Γ. Χαν και κάλεσε τους πολίτες της ΠΓΔΜ να εκμεταλλευτούν αυτήν την ευκαιρία και να συμμετάσχουν σε μια «ελεύθερη και διαφανή δημοκρατική διαδικασία», όπως είναι το δημοψήφισμα.
Τέλος, ο Γ. Χαν εξήγησε ότι ξεκίνησε ο πρώτος κύκλος ελέγχου (screening), πριν από την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ και την Αλβανία το Σεπτέμβριο του 2019, ο οποίος περιλαμβάνει 160.000 σελίδες ευρωπαϊκής νομοθεσίας.
Όπως είπε, πρόκειται για ένα «σημαντικό βήμα» για την προετοιμασία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, μετά την απόφαση που έλαβε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον περασμένο Ιούνιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κινητικότητα στο Παρίσι και το Bourget για τις φρεγάτες! ΗΠΑ και Γάλλοι “κυνηγούν” τον ΓΔΑΕΕ…

Ενδιαφέρουσες δείχνουν να είναι οι εξελίξεις από το Παρίσι και την παραδοσιακή αεροπορική έκθεση – σόου στο προάστιο της γαλλικής πρωτ...